Spela Kahoot

Spela Kahoot!

Vad är kahoot? Kahoot! (opens in a new tab) är en spel-baserad lärande plattform som utgår från frågesporter. Här kommer vi att gå igenom hur man kan spela kahoot ensam eller att spela tillsammans med andra. Samma frågesport kan alltså användas för att spela själv eller med andra. Låt säga att du sitter vid din dator och vill testa dina kunskaper själv.

När du spelar själv öppnar du spelet och frågorna och svarsalternativen kommer att visas på samma skärm, där du klickar och går vidare till nästa fråga - inte helt komplicerat.

Men det geniala med kahoot är att man kan låta mäklarteamet tävla mot varandra där de gör om sin telefon till en spelkontroll. När man spelar med andra öppnas frågesporten på en gemensam skärm, medan man kopplar upp sig till spelet genom att använda sin telefon (eller platta) för att ansluta till spelet. Alltså - du läser frågan och svarsalternativen på en skärm men trycker på ditt svar från en annan, sedan känner spelet av vem som svarade korrekt, snabbast eller alls och räknar ut poängställning efter varje fråga. Det blir extra spännande att kunna följa alla deltagares resultatet i realtid! Det går också utmärkt att göra detta på ett digitalt möte där spelledaren delar spelet på sin skärm och samtliga deltagare ansluter till spelet via frågesportens spelkod.

Nedan går vi igenom steg för steg hur du kommer igång, både om du vill testa kahoot själv eller presentera spelet för att låta teamet tävla mot varandra.

Spela kahoot själv:

Om du klickar på Del 1 Testa dig själv (opens in a new tab) länken kommer du att komma till följande sida. Här ska du skriva in ditt namn och sedan klicka på OK, go! för att starta spelet.

Kahoot namn

Nedan ser du hur vyn kommer att utspela sig. Frågan du ska besvara finns längst upp. Du har 20 sekunder på dig att svara (nedräkning genom siffrorna till vänster pågår) genom att klicka på något av de fyra svarsalternativen längst ner.

Kahoot förklaring

Spelet säger till om ditt gissade svar är korrekt. Det rätta svaret kommer även att markeras ut längst ner. Klicka på Next för att gå vidare till poängräkningen.

Kahoot rätt svar

Scoreboard visar hur många poäng du fick och vilken ställning du hamnade i bland tidigare spelare. Klicka på Next för att gå vidare.

Kahoot poäng

En förhandsvisning av frågan kommer innan vyn med svarsalternativ, passa på att ta dessa extra sekunder och läs frågan.

Kahoot fråga

Spelet säger också till när svaret du gissade var fel genom en röd markering. Den visar dock det rätta svaret för dig nere i svarsalternativen.

Kahoot fel svar

Spela Kahoot med teamet:

Spelet fungerar i princip på samma sätt, fast man spelar på ett annat sätt.

1. En person (som inte ska delta i spelet) presenterar spelet på skärmen i rummet (digitalt rum eller fysiskt rum). Alla som ska delta i spelet tar fram sin telefon (alternativ surfplatta) och går in på sin webbläsare till adressen kahoot.it (opens in a new tab). Kahoot finns också som en app för de som föredrar det eller som återkommande använder sig av kahoot.

När man klickar på länken till presentations-vy (opens in a new tab) kommer följande ruta upp där de vill att man ska logga in. Det går också bra att fortsätta som gäst utan inloggning.

Fortsätt som gäst

Välj Classic för att deltagarna ska spela en och en.

Classic spel

När Kahooten är redo på skärmen kan deltagarna se Game PIN till spelet just denna omgång. Game PIN ändras för varje tillfälle som spelet öppnas. På bilden visas den gemensamma skärmen för deltagarna som "lekledaren" visar, och en vy på deras egna telefoner när de har skrivit in www.kahoot.it (opens in a new tab) där de först knappar in Game PIN och sedan sitt nickname.

Kahoot

Viktigt! Vänta in tills alla deltagares namn är på skärmen innan ni går vidare och klickar på Start.

Vänta in spelare

Såhär ser det ut när en deltagare har svarat fel. Det visas på deras telefon, och på skärmen visas det rätta svaret. Och staplarna visar hur många som svarade vilka alternativ.

Inkorrekt svar

Såhär ser det ut när en deltagare har svarat rätt + poäng. Ju snabbare man svarar rätt, ju mer poäng kan man samla på sig! Man har 20 sekunder på sig att svara på varje fråga.

Correct answer

Efter varje fråga uppdateras deltagarnas poäng på Scoreboard som visar hur man ligger till.

Scoreboard

Lycka till och må bäste deltagare vinna!